Posts

Showing posts from August, 2014

Me .. Nasihat Luqman Al Hakim Kepada Anaknya ...

How I wish aku punya pekerti mulia seperti Luqman Al Hakim ...
Luqman Al-Hakim mengajar anaknya ilmu yang datang dari sisi Allah Yang Maha Mengetahui. Beliau pernah berpesan dan memberikan lebih daripada 50 nasihat kepada anaknya. Di antaranya: . 1.  “Wahai anak kesayanganku! Allah SWT memerhatikan dirimu dalam kepekatan malam, semasa engkau bersolat atau tidur lena di belakang tabir di dalam istana. Dirikan solat dan jangan engkau berasa ragu untuk meninggalkan perkara makruh dan melempar jauh segala kejahatan dan kekejian.” 2.  “Wahai anakku! Selalulah berharap kepada Allah SWT tentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhakai Allah SWT. Takutlah kepada  Allah SWT dengan sebenar-benar takut (takwa), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat Allah SWT.” 3.  “Wahai anak! janganlah engkau mempersekutukan Allah SWT (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar.” 4.  “Wahai anakku, Bersyukurlah kepada Tu…

Me .. Corat Coret Hari Ini

Lepas raya, kebizian pun melanda ..
Kene conduct international event dengan embassy Qatar ..
Alhamdulillah, dah berlalu dengan jayanya.
Masa nak prepare, ya ampunnn ... macam2 dugaan.
Tapi, since everybody playing their role, things were all under control
Boss senyum je after the event sambil thumbs up !!
Aku apa lagi, sengih sampai ke telinga la.
Terima kasih Allah.

Balik opis ada jemputan raya gathering
Makan lagi ... gundu lagi
ooomaiiigaddd
Esok pun ada jemputan makan kambeng golex
Rezeki tu, alhamdulillah
Ya Allah, kau jadikanlah aku, suamiku dan anak2 kami hambaMu yang sentiasa bersyukur
Atas segala kurniaan mu Ya Allah
Jauhkanlah kami dari segala sifat mazmumah

Baby nawra dah angkat badan gaya nak merangkak. Berjaya gerakkan lutut kedepan
Cepat rasanya sidebab ni merangkak.
Sekarang suka makan roti gardenia cicah air masak
Alhamdulillah, makan tak cerewet langsung
Maybe 2 minggu lagi baru aku nak start bagi porridge
Hari2 aku rindukan anak2 dan suami walau kat ofis
Sentiasa fiki…

Me ... Missed My Family

My little princess dah menyulur since last week ...
Cepatnya masa berlalu kan..
My girl bizi dengan choral speaking wakil sekolah.
She is very2 active and suka dengan aktiviti
My prince charming ... masih dalam dunia fantasinya
But makin rajin membantu dari hari ke hari.
Minta tolong apa saja, tak pernah menolak.
My lovely hubby ... bizi dgn kerja dan urusan tanah..
Mudah2an Allah permudahkan semua urusan kami
dan buka pintu rezeki yang luas kepada kami.
Tak sabar nak balik rumah .. Nak sembang2 dgn my boy
Mesti ada cerita gulai kawah yang sedap tu ..
And my gurl pasal pertandingan hari ni ..
And mengejar my bam bam gurl yg suka merayap sana sini ..
Missed my hubby ... :-)

Me .. Bila Hati Buta ...

Bila hati buta....
Orang nasihat pun boleh jawab aku peduli apa ..
Bila hati mati...
Saudara sendiri pun dimakidan dibenci
Bila hati sengsara...
Jiwa raga macam orang gila
Bila hati  ber titik hitam...
iman goyah, akhlaq pun terpadam

pesanan untuk diri sendiri .. bacalah al-qur'an setiap hari
hiasilah bibir dengan zikrullah ..
jaga lah solat ... berusahalah untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik setiap hari ..
semoga Allah bersihkan hati kita, buka pintu hati kita dengan hidayah dan kasih sayangnya ..

Me ... Nostalgia Raya vs Nostagila Raya Episod 3

Image
Sampai2 KL jer, kami meronda kat Jusco. Actually, masa shopping haritu kami sempat beli baju kurung and baju melayu je. Untuk aku dan suami tak penting sangat, tapi untuk anak2 yang penting sbb dorang ni suka berjalan dan kerap salin pakaian. Dapat la 3 pasang utk abang dan few items untuk kakak. Yg kakak dah ada beberapa helai dress n tudung baru. Adik pun ada few gown baru, so tak de la pening sangat nak membeli. Lepas shopping cepat2 balik rumah sebab dah penat sangat.
Masuk2 rumah, akak sangat happy tengok rumah dan lantai yg bersih. Soo sejuk mata memandang. Letak bag, letak si kenit, tukar baju dia n mandikan ... encik suami tolong tidokan dia. Aku, lepas solat terus mula acara mendobi. 4 beg baju kotor ... ooyemjiii... kul 12 aku terlelap sudaaaa...

Raya 3

Lepas subuh terus sambung dobi ... Cakap dgn adik nak gerak lepas subuh kununnn.. hehehe ... Aku bertolak dalam kul 11 kut. Singgah makan dulu then shoot to Teluk Intan. Perjalanan smooth .. bestnyaa. Bebas dari traffic jam. S…

Me ... Nostalgia Raya vs Nostagila Raya Episod 2

Image
Morning sunshines ... Seperti yang dijanjikan, hari ni kita sambung citer dari Episod 1 ke Episod 2. Aku tabole tulih seme dalam satu posting sebab perjalanan story ni sangat menarik, especially dekat2 ending nanti. So sabar ye para penonton. Kita enjoy kisah raya ni sebagaimana aku dan family enjoy sakan.

Cuaca sekarang ni kan selalu panas ... so si kenit kuat berpeluh walau dah mandi. Kejenya menjerit je la especially bila dia ngantok. Encik somi dgn sabar dukung, dodoi2kan sampai dia lena. Bila dia lena, encik somi pun melenakan diri lepas zohor, so, aku dgn kakak ipar n anak2 sedara meronda2 kat kampung. Setiap rumah yang kami pegi, wajib ada benda2 ni ... lemang, rendang, dodol, kuih semperit dan mazola. Ok, semuanya favourite akak ye, so perut pun mcm pandai2 je adjust. Macam tak kenyang2 je kan. Rasa rendang setiap rumah. Pedas berapi masakan org Pahang. Walau tiap rumah ada rendang, tapi rasa tak sama. Sentuhan berbeza menghasilkan perkara yang berbeza walau basic resepinya sa…

Me.. Nostalgia Raya vs Nostagila Raya 2014 Episod 1

Image
Assalamualaikum ....

Yeahhh .. hari ni kembali ke opis ... opss, selasa suda. Semalam bizi mendobi, lipat kain baju.. fuhhh... tapi ada sebakul lagi tak daya nak siapkan. huhuhu..
Me, sooooo happy dapat pegang keyboard laptop..
Sebelum apa2 .. Aku nak wish Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua .. Dah2 la makan lemang ketupat, biskut raya bagai. Kesihatan kene jaga, penampilan pun kene jaga. Kalau tak, jadi macam... macam ... ishhh sebesalah aii nak cakap. nanti orang lain plak yang terasa watak telo deneso tu. kahkahkah (hanya fren forever yg mengetahui).

My raya ??? Seriously, makin umur meningkat, raya makin best, hati makin bahagia, senyuman bertambah diikuti dek berat yg bertambah juga. Ai tell yu aaaa .. First time beraya kat Pahang. Layanan, sambutan, makanan tak ada satupun yang mengecewakan. Sampai anak2 aku cakap, kalau boleh nak beraya kat Pahang every year sebab suasana yg sangat best. Aaaa, bukan senang anak2 aku nak buat statement gitu. Maknanya, pada dorang, memang bes…