Posts

Showing posts from August, 2014

Me .. Nasihat Luqman Al Hakim Kepada Anaknya ...

How I wish aku punya pekerti mulia seperti Luqman Al Hakim ...
Luqman Al-Hakim mengajar anaknya ilmu yang datang dari sisi Allah Yang Maha Mengetahui. Beliau pernah berpesan dan memberikan lebih daripada 50 nasihat kepada anaknya. Di antaranya: . 1.  “Wahai anak kesayanganku! Allah SWT memerhatikan dirimu dalam kepekatan malam, semasa engkau bersolat atau tidur lena di belakang tabir di dalam istana. Dirikan solat dan jangan engkau berasa ragu untuk meninggalkan perkara makruh dan melempar jauh segala kejahatan dan kekejian.” 2.  “Wahai anakku! Selalulah berharap kepada Allah SWT tentang sesuatu yang menyebabkan untuk tidak menderhakai Allah SWT. Takutlah kepada  Allah SWT dengan sebenar-benar takut (takwa), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat Allah SWT.” 3.  “Wahai anak! janganlah engkau mempersekutukan Allah SWT (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar.” 4.  “Wahai anakku, Bersyukurlah kepada Tu…

Me .. Corat Coret Hari Ini

Lepas raya, kebizian pun melanda ..
Kene conduct international event dengan embassy Qatar ..
Alhamdulillah, dah berlalu dengan jayanya.
Masa nak prepare, ya ampunnn ... macam2 dugaan.
Tapi, since everybody playing their role, things were all under control
Boss senyum je after the event sambil thumbs up !!
Aku apa lagi, sengih sampai ke telinga la.
Terima kasih Allah.

Balik opis ada jemputan raya gathering
Makan lagi ... gundu lagi
ooomaiiigaddd
Esok pun ada jemputan makan kambeng golex
Rezeki tu, alhamdulillah
Ya Allah, kau jadikanlah aku, suamiku dan anak2 kami hambaMu yang sentiasa bersyukur
Atas segala kurniaan mu Ya Allah
Jauhkanlah kami dari segala sifat mazmumah

Baby nawra dah angkat badan gaya nak merangkak. Berjaya gerakkan lutut kedepan
Cepat rasanya sidebab ni merangkak.
Sekarang suka makan roti gardenia cicah air masak
Alhamdulillah, makan tak cerewet langsung
Maybe 2 minggu lagi baru aku nak start bagi porridge
Hari2 aku rindukan anak2 dan suami walau kat ofis
Sentiasa fiki…

Me ... Missed My Family

My little princess dah menyulur since last week ...
Cepatnya masa berlalu kan..
My girl bizi dengan choral speaking wakil sekolah.
She is very2 active and suka dengan aktiviti
My prince charming ... masih dalam dunia fantasinya
But makin rajin membantu dari hari ke hari.
Minta tolong apa saja, tak pernah menolak.
My lovely hubby ... bizi dgn kerja dan urusan tanah..
Mudah2an Allah permudahkan semua urusan kami
dan buka pintu rezeki yang luas kepada kami.
Tak sabar nak balik rumah .. Nak sembang2 dgn my boy
Mesti ada cerita gulai kawah yang sedap tu ..
And my gurl pasal pertandingan hari ni ..
And mengejar my bam bam gurl yg suka merayap sana sini ..
Missed my hubby ... :-)

Me .. Bila Hati Buta ...

Bila hati buta....
Orang nasihat pun boleh jawab aku peduli apa ..
Bila hati mati...
Saudara sendiri pun dimakidan dibenci
Bila hati sengsara...
Jiwa raga macam orang gila
Bila hati  ber titik hitam...
iman goyah, akhlaq pun terpadam

pesanan untuk diri sendiri .. bacalah al-qur'an setiap hari
hiasilah bibir dengan zikrullah ..
jaga lah solat ... berusahalah untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik setiap hari ..
semoga Allah bersihkan hati kita, buka pintu hati kita dengan hidayah dan kasih sayangnya ..