Posts

Showing posts from October, 2012

Cabaran Membina Kehidupan

Selepas bernikah, kami seperti pasangan suami isteri yg lain...
punya cabaran untuk membina kehidupan.
keadaan kami yang berjauhan menjadikan kos idop semakin meningkat.
kalau diberi pilihan, siapa yang nak duk berjauhan dgn suami kan.
hari2 doa supaya suatu hari Allah beri kami rezeki untuk tinggal sebumbung tiap hari sehingga menutup mata.
ada yang kata aku sayangkan keje.
memang aku sgt sayangkan kerja aku, tapi itu bukan sebab utama.
sebab utama ialah anak2 dan diri aku sendiri.
suami aku pun tak bagi aku behenti keje.
sebab kita takkan tahu ujian apa pula yg Allah nak beri nanti.
kami ada anak2 untuk dijaga dan keadaan sekarang memerlukan kewangan yg mantap.
so far kitaorg tetap bahagia bersama anak2.
hari2 call, sms, whatsapp mcm org tengah kapel2 gtew.
aku ada masa untuk diri sendiri dan begitu juga dia.
dalam masa yg sama kitaorg terus merancang masa depan keluarga.
ada benda penting yg kitaorg nak buat dalam masa terdekat ni
tapi... biarlah rahsia dulu ok
tamau ketuk tong kos…

Makan-Makan Weekend

Image
Tadaaaaaaaa...

ini adalah menu brunch family mizz N hari ni. ika teriyaki, sushimo mori n tah apa lagi nama makanan ni. janji sodappppp.







lepas isi perut dgn gumbiranya, we all gi nonton movie sinistry. best dan seram siot. cuma ada beberapa persoalan yg berlegar diminda especially ending. nak kene pikir sendiri la pulak. hmmm

ingat nak beli kasut, tapi ekonomoney tak mengijinkan. tengok dari jauh jer la. minggu depan nak tangkap sepasang alain delon punyer, insyaallah kalau ada rezeki.

meeting utk idop!!!

Meeting lagi.. yang ketiga untuk hari ni.
samada aku ni bagus sgt
atau boss pompuan meroyan tu bodo sgt.
oh plez la,
takat pandai meroyan kat belakang tapi bila bercakap pasal kerja,
benda2 penting terus jadi mcm kene kancing gigi.
so, bole tak aku wat kesimpulan bahawa org yg suka meroyanz
n menyalahkan orang lain adalah LOSER dan banyak kekurangan dalam idop dia.
Tak der dia pon kitaorg steady jer kat opis.

Nak tahu samada kita ni liability atau asset, senang jer.
Kalau kita tak der, org lain terkengkang2 tak leh nak buat apa,
maknanya kita sgt2 diperlukan.
Tapi, kalau kita tak der org wat kenduri pulut kunen,
maknanya cepat2 la blah dari situ.
Melainkan korang muka tak malu mcm boss pompuan meroyanz ni la.
dengan aku dia tak berani cari pasal depan2,
sebab aku bercakap ada fakta, bukan auta atau meroyanz hokeh.
itu kekuatan aku.
dgn relaxnya aku bole buat orang sakit hati sendiri atas perbuatan meke.
pesanan aku pada kawan2,
nak bercakap, biar berisi,
menampakk…

Sintamu Musik Dihatiku

Assalamualaikum semuaaaaa..
waaaa lama tak apdet blog.
buat2 bizi lettewww. ekceli aku mmg bizi.
baru tukar unit. belajar benda baru lagi dan lagi.
alhamdulillah aku banyak fikir positif nak belajar benda baru bukan senang wooo.
lagi2 dalam masa sama nak mengajar org baru.
lagi2 masa ni la nak kene audit dan di audit.
perghhhh hidupku sangat menarik kan kan kan.

tapi one thing for sure... bila penat2 gini,
kol 5.30 aku dah chow chin chow.
maleh nak stay back.
my another priority is waiting iaitu anak2ku dan masa berkualiti dgn suamiku
skrg dah tak bawa balik laptop.
no more office work at home. itu perubahan aku yg terkini.
haha. money cant buy good health, time, love, happiness
dan segala kebahagiaan yg aku ada.
pagi2, aku akan pastikan my 2 cupids kenyang sebelum melangkah kuar utk kesekolah. breakfast for them is a must dari air tangan aku sebagai mama.
paling best bila dengar ayat SEDAP GILER MAMA MASAK!!!!!
masa hantar meke juga aku pastikan perkara terakhir se…

Segalanya Perlu Kekuatan Hati

Berpeluang untuk berbicara dengan seorang pesakit breast cancer tahap 4 ... melihat bagaimana tenangnya beliau menghadapi dugaan itu walau dalam hati tiada siapa yang tahu. Sangat2 menghargai setiap nafas yang masih Allah berikan kepada beliau. Aku bertanya, apa antara faktor yang membuatkan beliau kuat bertahan dan melawan ... kata2nya amat mengesan jiwa aku .. " Belajar maafkan diri sendiri dan orang lain ... belajar menerima kekurangan diri sendiri dan orang lain .. fikir hanya yang positif dan perkara2 yang membahagiakan ... berusaha dan berjuang seperti hidup ni tiada penghujungnya" .... wowww ... bila difikir2kan, semuanya memerlukan kekuatan hati kan .. untuk menerima kekurangan diri dan org lain, untuk maafkan diri dan org lain, untuk terus berusaha .. semuanya bergantung kepada kekuatan hati kita ... seperti sabda Rasulullah SAW .. setiap dalam diri manusia ada seketul daging .. jika baik daging itu, maka baiklah segalanya .. dan jika busuk daging itu, maka busukl…

Terkebil-kebil

Sementara menunggu mata layu gosok baju - beressss kemas meja makan - separuh beress basuh baju - separuh beress hari2 biasa no mmg rasa letih dan kene virus M penat otak sgt hari ni tak abes2 lagi isu kat opis kerja usah dikata alhamdulillah masih ada rezeki bekerja ramai lagi org2 kat luar sana yg idop susah x de keje makanya aku mene sentiasa jadi manusia yg bersyukur kan kan kannnnn