Posts

Showing posts from February, 2014

Sharing Is Caring

Assalamualaikum ollzs..

Hari ni dah 33 hari berpantang.. haha, selalu pantang nampak sebenarnya. Aku nak share sumthing yang mmg nak dishare dari sebelum bersalin dulu.

Tak semua couple yg da kawen nak anak. Yup, memang reality. A friend of mine ada beberapa org gitu. Sampai ke tua tak de anak sebab mmg tak nak. Pelikkan manusia ni. Yang x de anak, nak sgt anak. Yg maybe bole ada anak, tak nak pulak. Yg hubungan luar nikah, senang je beranak n campak anak sana sini. Tak termasuk mendera n bunuh anak. Yg dah nikah lama, tak dapat anak..

Bila tengok baby org, rasa mcm best je, mcm comey je kalau ada baby kan. Yup, itu yg aku rasa.

Seriously, nak ada sorang anak perlu kesabaran, kekuatan, kesihatan dan kewangan yg seadanya. Aku ibu pada 3 anak. Pernah besarkan 2 org anak kecik sendiri beberapa tahun.. Dah kawen duduk jauh dgn suami. Membesarkan 3 org anak dgn rezeki dan kekuatan yang Allah beri. so apa yg aku taip kat sini bukan sekadar meroyanz semata2..

Nak mengandung?? Nak anak?? Sang…

Anak Itu Datang Bersama Rezeki

Image
Assalamualaikum ollz..

Waktu relax2, selepas zohor setelah berjaga malam. Baby masih terbalik body clocknya. Bilik 24 jam terang, so x leh nak train baby utk bezakan siang dan malam. After sebulan maybe dah boleh off lampu waktu malam. Penatnyaa berjaga malam waktu org lain lena diulik mimpi indah. Tapi itulah salah satu pengorbanan seorang ibu kann :-)

Baby Nawra, secantik namanya, secomel mimik mukanya, sebaik perangainya. Hanya bising kalau nak nenen n diaper basah. Lain2 tak de ragam so far. Tapi suara, mak aiii. x yah pakai microphone. Dia punya jerit sekali pun dah bikin satu rumah tetanjat. Memang high note giler. Macam kene cubit kalau nak susu.

Semenjak lahir, bole dikatakan every week ada org datang ziarah. Alhamdulillah. Baby itu rezeki, membawa rezeki. Tetamu yg datang pun bawa rezeki dan keberkatan. Hadiah2, duit.. alhamdulillah. Rezeki baby Nawra sangat baik. Susu badan pun setakat ni masih banyak. Sekali pam dapat la 300ml, hampir2 12 oz. Alhamdulillah. Aku buat stok si…

I Love My Family Infinity..

Image
Assalamualaikum semuaa..

Semenjak ada baby ni, makan, tido, rehat seme tunggang langgang. Sikenit ni pulak kalau berjaga sampai berjam2. asyik susu, susu, susu.. Membesar bagai johan. Khasiat susu ibu mmg tak de tandingan. Buat masa ni aku masih exclusive breastfeed baby. Aku doa semoga susu akan makin banyak and cukup utk baby sampai umur 2 tahun. Penat cemana pun, takkan rasa lelah dengan kasihsayang pada suami dan anak2.

Berat aku dah 12kg turun. skrg dah ringan dari masa sebelum pregnant. Alhamdulillah. X payah nak teruk2 eksesais. Cadangnya nak turunkan lagi 5-6 kg utk dapatkan berat dolu2. owhh indahnya saat2 pakai baju saiz xs dan s dolu.

My boy and gurl pun semakin membesar andbertambah matang. Nampak sangat perubahan demi perubahan and segala yang baik2 saja. Sebagai mak, aku kene doa dan cakap yg baik2 je walaupun aku ni bukan baik mana pun. Bak kata ostaz, kalau nak tunggu org yg baik je bercakap pasal benda2 yg baik, takkan bergerak la kebaikan tu. Semua org berhak utk ca…

Perjalanan Baby Aleesya - Birth Story at 38 weeks

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, dah selamat melahirkan baby girl yang sihat dan sempurna dimata kami..
Hadiah tahun 2014 yang sangat2 bermakna buat kami. Maknanya kami dah ada 3 cinta hati amanah dari Allah.

Sambungan cerita posting lepas.. bila pegi check up n doktor sakap dah buka 2 cm, aku sdapat seminggu mc. doktor suh duk diam2 kat rumah je. Maunya aku nak duk diam. Nehi, nehi.. Ada je aktiviti memenuhkan masa week 37 tu. Yg bestnya, lepas dr check, contraction hilang and langsung x de rasa sakit taw. Cuma sakit celah peha tu la yg melampaunya.

So, the next week aku dapat mc lagi. Berdebor2 bila la si kenit ni nak kuar. Life mcm biasa, cuma sikit slow dek perut yg membesar dgn jayanya.

Masuk minggu 38, aku gi checkup lagi. Owh, lupa lak, perancangan awal nak bersalin kat Tunku Azizah medical Centre, tapi hospital kene renovate lak. So, tumpang di Gombak Medical Centre dengan Dr. yg sama. Memula agak terkejut n frust sbb x dpt nak bersalin kat hospital baru, but then redho je dgn…