Posts

Showing posts from December, 2009

Begitu Banyak Cerita ...Ada suka ada duka

Image
Assalamu'alaikum wrt. wbt

Kehadapan yang diingati lagi dikasihi adik, kakak dan sahabat2 semua ..... erkkk cam surat cinta zaman sekolah rendah dulu ...hehehehe

Perghhhhh lamanya aku tak apdet blog ... biziiiii .... macam2 program dan benda2 yang nak diuruskan .... Hari ni my adam tak der...suti, so aku pun mengambil kesempatan untuk menulis kat sini ...

Bermula dengan balik kampung pada 2 minggu lepas aku, nasha, nawfal, kak ni, shu dan zakwan spend 3 hari kat kampung ... lepak2 ..pegi kenduri (aku tak pegi sebab aku hanya bawa balik baju kemban) kekekeke ... kita orang lepak kat the steak house, old town white coffee ..makan mee udang makan chicken chop....minum ice coffee ....perghhhhhh bahagianya hidup. Aku tak fikir langsung pasal keje ...and tu yang paling best. Kitaorang berpoya2 together2 menghabiskan duit dan membuntalkan badan.



Gambo Lawakkss

Image
Salam semua...
Korang tengok gambo kat bawah nih...lawak siot .... makcik tu punya terharu dapat otograp Nasha Aziz cam dapat pegi Mekah buat haji... makcik kat sebelah lagi sorang tu pulak... muka ketat gilerzzz...cam bonzer xpired ... hehehehe ...

Detik Cemas Di Parliamen

KUALA LUMPUR 15 Dis. – Kira-kira pukul 11 malam tadi di Dewan Rakyat, Barisan Nasional (BN) melalui saat paling mencemaskan apabila jumlah undi diperoleh untuk meluluskan Bajet 2010 terlalu tipis.

Ia berikutan kehadiran Ahli Parlimen BN yang mengecewakan sehinggakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin terpaksa bergegas ke Parlimen untuk turut serta mengundi.

Ada yang menyifatkan saat tersebut sebagai cabaran paling getir bagi BN kerana implikasinya terlalu besar jika bajet itu gagal diluluskan.

Menurut Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, berdasarkan konvensyen bagi sebuah negara berparlimen, sekiranya bajet itu tidak diluluskan malam tadi, kerajaan BN terpaksa dibubarkan dan satu pilihan raya baru terpaksa diadakan.

“Ini juga bermakna kerajaan tidak akan mendapat perbelanjaan yang dibentangkan baru-baru ini kerana Dewan Rakyat tidak meluluskannya,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Parlimen hari ini.

Dalam sesi pe…

Sambungan Cerita Pukul Remy vs Ummi Nazira

Sumber dari Beautifulnara... wallahualam

SEBENARNYA, sehari sebelum Remy kena pukul, si Remy ni dah belasah Ummi sampai pecah muka kena pukul dgn telefon. Kejadian berlaku di bawah rumah Ummi sendiri, barulah terbongkar cerita sampai ke pengetahuan keluarga Ummi.. Rupa-rupanya ni dah berkali2 Ummi kena belasah teruk sampai 2 kali terima rawatan di Ampang Puteri.

Sudah lah Remy asyik bagi kenyataan tak mengaku, dayus betul…. Saya kenal keluarga gadis tersebut sejak dia kecil lagi, sampai sekarang. Memang keluarga dia berada, tapi tak pernah pulak mereka menghalang anak gadis mereka berkawan dengan sesiapa saja. Buktinya hampir 2 tahun apa Remy berkawan dengan gadis tersebut,dan sepanjang tempoh tersebut keluarga tak pernah menghalang…

Tapi kalau dah terbongkar rupanya anak gadis mereka asyik kena kikis duit, kena pukul, memang la makbapak mana akan tahan…. Takkan dia orang nak duduk berpeluk tubuh tunggu anak masuk ICU baru nak bertindak??

Tapi yang pelik, walau asyik kena pukul dek si Re…

Remy Ishak Ditumbuk Dan Ditendang Oleh Ummi Nazeera

Inilah penerangan Remy Ishak tentang pembelasahan yang terjadi. Kes ini bertambah berat sebab Remy mengakui yang orang-orang yang datang membelasah dia diupah oleh keluarga Ummi Nazeera. Betul atau tidak, kita kena tunggu penjelasan dari Ummi Nazeera dan keluarganya.

* 4 Disember – Malam selesai pementasan, Ummi Nazeera meminta untuk berjumpa Remy Ishak
* Remy Ishak pergi ke kondominium Ummi Nazeera & berjumpa di’bawah.
* Berlaku salah faham antara Remy Ishak & Ummi Nazeera dalam pertemuan tersebut.
* Remy Ishak mendakwa Ummi Nazeera ada ambil ‘benda’ yang membuat Remy Ishak naik marah.
* Remy Ishak mencampak telefon bimbit Ummi Nazeera. Pertengkaran terus berlaku.
* Atas rasa bersalah, Remy Ishak minta maaf & berjanji akan mengganti telefon bimbit Ummi Nazeera yang di’rosakkan.
* Ummi Nazeera seperti hilang akal menumbuk, menyepak & menendang Remy Ishak.
* Remy Ishak berusaha untuk mengelak & salah satu tepisan terkena muka Ummi Nazeera.
* Cincin di’tangan Remy Ishak menja…

Akuarium Baru

Image
Assalamu'alaikum wrt wbt

Korangggg... ingat tak lagi aku pernah sakap nak beli akuarium baru .... hari ni aku dah TERbeli satu...hehehhee.. Punya la excited aku...balik2 rumah terus bertungkus lumus menyiapkan rumah ikan yang baru ... Akuarium nih aku letak ikan guppy... lagi satu, aku letak ikan molly... air tu aku tak letak penuh lagi sebab simpanan yg ada (tanpa klorin) tak cukup.....so aku akan tunggu esok utk tambah kasi penuh. Lalalalala sejuk hati tengok ikan2 tu.

Lihat Perutku Yang Ramping

Image
Saja nak bagi Shu dgn Kak Ni meluat ...keh keh keh ... lihat perutku yang ramping... oh la laaaaaa. Jgn ditanya cemana aku boleh hsembunyikan keadaan sebenar...keh keh keh (3 harakat)

Gambo Kecederaan Kete

Image
Adessss.... adessss... adesssss (3 harakat)


Mimpi Itu Datang Lagi dan Lagi

Salam semua...

Dah 2 malam jumaat mimpi itu datang lagi dan lagiiiii... benar2 membunuhku bila muka orang sama yang keluar... oh tidakkkkk... langsung tak terfikirkan muka dia yang akan keluar.

Sebolehnya aku akan menjauhkan diri... seperti yang aku buat sekarang. Soal hati dan perasaan memang tak dapat nak dijangka, tapi jika menghindari adalah yang terbaik untukku, aku akan lakukan ...

Is That love

Image
Image

Suwey Suweyyy

Assalamua'alaikum wrt wbt....

Rasanya cam dah penat sangat aku nak go through ujian demi ujian yang datang. Tadi kat office, officer yang degki sangat dengan aku tu buat hal lagi ... hampir2 menjejaskan teamwork antara aku dgn boss. So aku terpaksa beri kata dua ... either boss keep ikut telunjuk dia and loosing me as your staff. i want to take leave and continue with my Master programme kalau i kept being foolish like this. Why u didnt see those things yang she has done to our office.. memburuk2 semua staff kat sini, menjaja cerita although she's no longer your staff???

Korang tau apa boss aku sakappp... Nurrr...aduhhh peningnya kepala saya....rasa cam ada isteri dua pulak ... erkkkk... bila pulak aku jadi bini dia... sengal punya boss... Nur cam ni ...bla bla bla... bla bla bla.... nasib kau la adam... ini nur suda sampai maximum limit...

Petang tadi, masa aku tgh drive, dapat lak sms yang sangat2 menyakitkan hati... pesal lah org suka benar nak menyibuk hal aku nih.. puaka tu…

Kalau Awak Tanye Saya

Kalau awak tanye saya
kenapa saya terima awak jadi sahabat
jawapannya ...sebab persahabatan saya takde syarat

Kalau awak tanye saya
kenapa saya ketawa
jawapannya...sebab awak, mak aiii lawaknya

Kalau awak tanye saya
kenapa saya diam aje
jawapannya... sebab saya nak awak tegur le

Kalau awak tanye saya
kenapa saya merajuk
jawapannya... sebab saya nak awak pujuk !!!

Kalau awak tanye saya
kenapa saya selalu comel jer
jawapannya... jangan risau la, saya bukan nak goda ...

Kalau awak tanye saya
kenapa saya sentiasa ceria
jawapannya ... kerana saya dan awak ada kita

Kalau awak tanye saya
Sampai bila saya akan jadi sahabat awak
jawapannya ...sampai saya menutup mata

Kalau awak tanya lagi ....
saya lempang laju2 ...hahahahhaa

Nukilan ... Nur

Tabahkan Hati

Image
Salam semua....

Malam tadi kan ... aku borak dgn adik aku tru ym ... dah lama tak borak dgn dia. rindu dah lama tak nyakat .

Tapikan, dia cerita sesuatu yang menyedihkan aku. Aku simpati sangat2 kat dia .. Kalau aku kat tempat dia pun aku akan rasa terhina dan sedih. Aku tgh cari jalan cemana nak tolong dia ni and supaya benda2 tu tak terjadi pada yang lain2.

Shu, ko banyak2 bersabar. Allah kan sayang pada orang yang sabar. Lagipun kau tak ada apa yang kurangnya. Jangan bersedih lama2 kalau orang menghina kita... bangun dan buktikan yang kau mampu berjaya dalam hidup dengan cara kau sendiri. Sebenarnya orang tu yang kena belajar bersyukur dan menghargai apa yang Allah beri pada dia selama ini. Mudah-mudahan Allah beri petunjuk pada kita semua. InsyaAllah, kak cik akan fikirkan sesuatu .... Apa apa pun, kak cik sayang bangat kat kau .....

Jika halangan menduga perjalanan kita
Janganlah kau putus asa
Karena ku ada di sisi setia menemani
Andai semangatmu gugur
Genggamlah tanganku
Kita hampir ke …

Puaka Niang Kopek Junior

Image
Adoi laaa..tetiba gambar ni ada kat dalam handphone aku..ntah bila la meke bikin penggambaran nih

Lempeng

Image
Salam semuaaa...

Pagi semalam kan .. aku tetiba teringin nak makan lempeng. lepas ayah aku meninggal last year...aku tak pernah masak itu kuih .... kalau tak, tiap kali balik kampung, lempeng, kuih cara, cucur bilis, cucur udang memang jadi hidangan wajib untuk family. angkat dari kuali, belum sempat hidang, dah kena rembat.... tepung tu kalau tak 2 kilo, tak sah ... memang bestttt...and i really missed those moments.

Mak aku lak..kalau nak buat kuih ni, memang la very2 traditional and aku pun terikut ikut dgn cara dia especially dalam hal memasak. Kalau nak masak kuih cara kan ... daun pandan tu ditumbuk2 sampai pecah ... pas tu di perah sama dgn santan supaya rasa pandan n warna ijou tu masyuk dalam bancuhan. Tepung tu lak... bila dah di campur dgn santan ... di kacau2 sampai sebati ... pastu, tapis lak, supaya tak ada yang berbutir kat dalam bancuhan tu. perghhh...mcm wanita melayu terakhir tawww...hehehehe. Kesimpulannya all natural ingredients .. tiada pewarna dan perisa tiruan. Ta…

Weekend Mania

Assalamu'alaikum wrt. wbt

Semoga semuanya sihat, ceria dan dirahmati Allah. Adesss, sepatnya dah hari ahad. malam lak tu .... aku rasa weekend nih memang best sebab aku betul2 melepak gabanz kat rumah. makan, lepak, main game, chatting, melayan ikan2 aku, susi akuarium ... tu jer la keje aku dua hari nih. Ikan guppy aku beranak lak... harap2 dia tak makan anak2 dia. aku teringin nak tengok anak2 dia membesar sebelum dimakan ... Aku dengki dgn kak ni...ikan2 guppy dia sekor haram pun tak mati...sihat gembira jer ...santek santek lak tu. Anak2 dah besar2 belaka ...

Korang nak tau tak..dah 2 hari ni aku start erobik balik ...kununnnn...hehehehe.. tapi adik aku belikan nasi tgh2 malam n ajak aku makan..cissss, keciwa, keciwa. dari membazir, baik aku telan..kan membazir tu amalan syaitan ... ajenyer dengki la tu aku nak kurus... huhuhu..perut dah kedepan nih..cemana aku nak buat. Nanti org confuse aku dgn si ikan buntal...huhuhuhu.

Hampir Kesitu

Aku sadar bukan mudah
Untuk mengejar mimpi indah
Pernah suatu ketika dulu
Ku punya harapan besar
Kini aku tak pasti
Dapatkah ku miliki

Sudah jauh kita tempuh
Kekalkanlah impian lalu
Mungkin ada hikmat
Yang akan menunggu
Di penghujung jalan
Biar nanti kecewa
Setidak-tidaknya mencuba

Jika halangan menduga perjalanan kita
Janganlah kau putus asa
Karena ku ada di sisi setia menemani
Andai semangatmu gugur
Genggamlah tanganku
Kita hampir ke situ

Adakala ku terasa
Ketabahan tak setegar
Tetapi apakan daya
Berhenti separuh jalan
Percayalah padaku
Aku yakin kita mampu

Biar orang katakan
Rapuhnya harapan
Bukan mereka tentukan lagi
Kau ada aku dan aku punya kamu
Amanlah akhirnya tetap bersama
Oh…

-mendua-

Hakikat Cinta

Image
Jika kau tak bisa melihat
Bukan bererti ia tidak wujud
Jika kau tidak dapat menyentuh
Tak beerti kau tidak dapat merasa kelembutannya
Jika kau tidak bisa melafazkan
Bukan bererti kau harus membunuh perasaan itu
Itulah hakikat CINTA
Jika hanya berserah pada takdir
Maka takdir itu sendiri akan membawa kepada sesalan
Bagai sang pungguk merindu bulan
Yang selamanya tak akan jatuh keribaan

Nukilan: Nur

SAHABAT

Image
SAHABAT yg beriman ibarat mentari menyinar...
SAHABAT yg setia bagai pewangi mengharumkan...
SAHABAT sejati mnjd pendorong impian...
SAHABAT berhati mulia membawa kita ke jln TUHAN...

Nasihat dari imam Shafie...

Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan.

Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

Sesungguhnya jika Allah berkehendak kebaikan terhadap hambaNya maka dijadikan dosa2 terbayang di ruang mata..

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW

Assalamu'alaikum wrt. wbt.

Setiap aku baca khutbah terakhir Rasulullah ni, airmata aku pasti jatuh....semoga Allah akan sentiasa memberi petunjuk dan hidayah buat kita semua.

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini..

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang muslim sebagai amanah yang suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui TUHAN kamu, dan DIA pasti membuat perhitungan di atas sergala amalan kamu. ALLAH telah mengharamkan riba. Oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwas…

ooo la la

Image
Salam semua .... tengah2 aku berkemas..aku terjumpa the only gambar yang aku ada masa umur 8 tahun ..hehehe .. yg pakai baju penari hawaii tu aku lerrr ... The best moment in my life ialah masa zaman2 ni lah ... lasak cam jantan...sampai makcik2 kat situ tanya ..Nur, ko nih jantan ke pompuan ... risau nengoknya ...tapikan, bila aku dress up feminin abis. lol...

Sabda Hati

Aku ingin berlari
Di tengah padang rumput hijau
Aku ingin terbang sebebasnya
Di langit luas tanpa batas
Aku ingin merasakan
Kebebasan sejati dunia ini
Dan hati kecil yang ceria
Tanpa lelah yang meraja duduk
Biar kuharungi lautan
Samudera luas yang terhampar
Di bumi persada hidupku
Biar kujelajahi
Rahsia hikmah alam semesta
Walau antartika tak berujung
Karena aku ingin bersenandung
Sabda hati
Yang Agung

nukilan: tasyamaiza

The Fence

There was a little boy with a bad temper. His father gave him a bag of nails and told him that everytime he lost his temper,to hammer a nail in the back fence. The first day the boy had driven 37 nails into the fence. Then it gradually dwindled down. He discovered it was easier to hold temper than to drive those nails into the fence.
Finally the day came when the boy didn't lose his temper at all. He told his father about it and the father suggested that the boy now pull out one nail for each day that he was able to hold his temper.
The days passed and the young boy was finally able to tell his father that all the nails were gone. The father took his son by the hand and led him to the fence. He said, "You have done well, my son, but look at the holes in the fence. The fence will never be the same. When you say things in anger, they leave a scar just like this one. You can put a knife in a man and draw it out. It won't matter how many times you say I'm sorry, t…

Bukan Untuk Bersama

ada yang harus kuungkapkan
tentang mimpi-mimpiku ini
untuk melatihku di sana

beban jiwa ini
beban rasa ini
haruskah aku melangkah
menahan rasa perih ini

ranting kering terpanggang di sini
agungkan yang tak pasti
ku tak ingin tanggalkan rasa
untuk meraba hati

kau hadir di dunia
selamanya bukan untuk bersama
tapi tulusnya hatiku hanya untukmu
hanya padamu selalu milikmu

Dygta

Ini Tidak Adillllll

- Nurrr... boss panggil ....

- eiiii boss aku nih ..baru jer nak rehatkan bontot.

- ya boss, panggil saya ke ?

- ya Nur ..macamana dengan proposal untuk jemaah menteri yang saya suruh u and norma prepare?

- my part done past few days boss. and saya dah pass semua pada norma untuk dia masukkan bahagian dia lak.

- ok kalau cam tu, make sure norma siapkan part dia by tomorrow. I nak kena present kat KSU on Thursday. Nur, could you please initiate application untuk MSC status for our division. You aturkan meeting dgn pihak IT. Lagi satu, i ada terima draft format untuk report yang harus dilengkapkan oleh pelawat antarabangsa. You tengok benda tu, comment dan cadangkan format yang lebih bagus untuk di pakai seluruh jabatan. Esok ada lawatan dari wakil sekolah2 teknik. i nak u join sekali untuk bagi input pasal memorandum of understanding.

- aku berkedip2 jer pandang boss aku nih...dalam hati, napa la dari dulu lagi aku tak sumpah dia jadi ATM machine?? kekekeke ..leh gak aku withdraw duit hari2…