Posts

Showing posts from August, 2013

Mereka Senyum, Aku Pon Senyum

Image
Hari yang full dari pagi ke petang..
Lepak minum kat bowling centre sambil nonton merdeka celebration.
Layan movie This is Us - One Direction. Ticket rm21 sorang. Ya ampunnn.. Mahalnya. Tapi sbb anak dara aku sangat la teruja, kitaorang seme layan movie tu..

Then fulfil request anak teruna utk main game kat Cobay.. Layannnn
Then jalan2 and tengok pameran RISDA daun getah yg dipelbagaikan menjadi hiasan.
Ada pertandingan melukis lak utk kategori 7-8 tahun and 9-12 tahun. Pujuk cupids suh masuk. Aku isi form. Dedua buat muka nak nanges takut sbb meke ingat yg asuk tu pro2 belaka. Aku cakap, semua sama je, tak de yg pro. Kalau dah pro x yah bertanding. At last meke kalah dgn kata2 aku. huhuhu..


ada lebih kurang 35 peserta dan keputusannya..


My cupids dapat no 2 dan 3. alhamdulillah, suka sangat la meke. Tapi kakak ada sikit x puas hati sbb yg juara tu tiru semua idea kat lukisan dia. Tak pe la, aku cakap. Rezeki dapat no 2.
Lepas tu ingat nak balik, si kakak nak mencanting batik pulak. h…

Merdekakan Minda dan Jiwa

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan buat semua rakyat Malaysia !!
Pagi ni dah plan family jimba day lagi.
To fulfil the request of my anak dara.
She’s got straight A’s again in her second trial exam. Alhamdulillah :-)
Semoga Allah terus beri kejayaan buat keluarga kami.

So, apa makna kemerdekaan buat anda semua? Bebas, tidak di jajah, dikawal, ditindas secara fizikal n mental?? Bebas utk melakukan yg baik2 utk kesejahteraan bersama?
For me, ia lebih kepada minda dan jiwa. Yesss mmg kita physically tak dijajah atau dikawal, but mentally adakah kita bebas dari sikap buruk sangka, negatif, dengki, khianat, tak suka lihat dan dgr kejayaan dan kebahagiaan org lain dan semua pemikiran yg buruk??

Sayang sangat kalau kita biarkan pemikiran lapuk yg tak elok tu menjajah diri dan meminggirkan kita dari enjoy life truly, terpaksa gelak fake, cakap pun benda2 fake, dan sampai level memfitnah orang sebab dah tak ada modal nak repeat benda yg sama bila tak ada yang layan dahh.
People always knows th…

Reading Mood

Mood baca paper ..
Bagusnya artikel dalam BH hari ni .. mukasurat 44
Tajuk - Islam Tuntut Jaga Silaturrahim ....
Artikel penuh dengan nas2 yang menuntut hubungan baik sesama manusia

1. Mendapat keredhaan Allah
2. Mendapat doa Malaikat
3. Memperolehi kata2 yang baik dari orang lain
4. Dipanjangkan umur
5. Diberikan keberkatan rezeki

Mudah2an hidup kami sentiasa diberi rezeki yg berganda dan barakah
Umur yang bermanafaat
Imam yang benar
Iman yang bertambah
Kesihatan yang baik ...
Keampunan dari Allah .... ameennn





Outing Memalam ...

Image
My cupids tuntut janji utk bawa meke kuar jalan2
Paling dekat .. wangsa walk la n ada bnyk option kat situ.
So we decided to watch Smurf 2 ..
Ekceli nak nengok the conjouring, tapi hanya utk 18 ke atas
Frust lagi depa berdua ...
So lepas bincang, by consensus we ollz nonton Smurf 2
Not bad .. comel sangat .. was my fav crtoon masa tecik2 dolu.

Hari Bergedix

Image
Yeahh.... We ollz sefamily adalah weekend maniac. Mmg seronot dan beronot2 spend masa togeder2 tanpa fikir pasal kerja or anything else except family and personal responsibilities.

Tot of having lunch kat luar, but second tot and permintaan perut, better to have our home cook.
Barang2 dapur dah bnyk yg abes, so masak je la guna apa yg ada

Perut lak minat makan home cook. Tadi ada jemputan open house, tak berapa bole nak masuk makanan. Sementara nak menunggu encik suami sampai, bawa my cupids berenang kat pool bwh. Alhamdulillah cuaca pulak ok ptg ni. Seksaited sgt la dua org ni swimming sambil bergelak ketawa. And i take this oppprtunity utk update tis blog.


I Love Gardening .. And So Does My Cupids

Image
Antara angan2 ku .. ada rumah atas tanah ...
space for gardening and pokok besar untuk buat rumah pondok..
Hari2 leh petik sayur and masak yg fresh without chemical ..
ada lebih, jual kat org2 kampung ....
ohhhh, sangat best !!!!
Me, my hubby and our cupids really love gardening ..
Kotor2kan tangan mencangkul .. main tanam2 pokok ..
Sambil gardening main simbah2 air .. gelak2.. kejar2 ....
The feeling is soooo ohsemm!
Cemana aku bole tau ????
Sebab dolu2, masa rumah mak aku tak bersimen sekeliling,
Halaman sentiasa penuh dgn sayur2an tanaman aku :-)
Bunga kureng .. tapi kalau sayur2an, pasti gumukkkk
Mak aku sakap, dolu2, arwah abah mesti excited tunggu aku balik bercuti
sebab kalau aku balik, sure akan tinggalkan pokok2 baru
seingat akulah .. yg pernah ditanam ialah kobis, cauli flower, jagung, cili, bendi, terung,
kacang panjang, sawi dan labu.
waaaa ... manyakk gak kan .. dgn tanah sempit yg hadoo ...
tapi idak la banyak mcm kebun, cukup2 memenuhi unutilize space ...


Kenangan2 d…

Akibatnyaaa ...

Phewwww ... 3 hari ni mmg aku abeskan masa senggang dgn blog reading ...
Sampai ke tengah malam duk membaca dan membaca
Kata dokter, masa pegnen sangat bagus banyakkan membaca
and op kosss la kene baca benda2 yg good2 jer supaya emosi mama dan baby sentiasa positive
Seronottnya baca tulisan2 orang kat blog meke
Macam2 citer, dari hal makan, hal kawen, hal keje, hal skendel, hal blajor, hal gaduh dan sebagainya
Bila digabungkan, hasilnya macam rainbow .. so very colorful :-)
As i said, reality is much2 better than fantasy
Banyak yg boleh dipelajari
Walaupon kain2 berlonggok2 belum dilipat ..aku wat mcm tak nampak jerr
So far cari spender atau bra masih jumpa ... oppss ...
Mesti la jumpa sbb 2 benda tu aku hand wash hari2 ok :-)


Pagi tadi terminum kopi 2 mug masa meeting ... option yg ada ialah kopi or plain water
So tanpa was2 aku minum kopi
Paling best, time lunch tadi aku tido dgn lenanya macam baby ...
Hari ni tak anta makanan kat my cupids sbb tadi bagi duit lebih kat meke
and kat …

Blog Hopping Marathon

One of my hobbies selain makan and lepak ialah blog hopping
Pada Mizz N, reading blogs jauh lebih baik dari baca novel
atau tengok citer hindustan yg penuh dgn fantasi
I hate long reading ... Mizz N suka bacaan yg pendek, mudah untuk difahami
And blog selalunya menceritakan yg realiti dan realistic .. Kecuali blog ajaran sesat ye :-)
Dah lama aku cari satu blog ni ... tak perlu nak mention kat sini
Kawan2 yg rapat mesti taw sbb semalam aku dah jumpa blognya yg baru .. yeehaaa
Mizz N suka jadi silent reader .. Mcm sikit vodo sbb tatau cara2 nak follow blog ..hahaha
alkisahnya blog makcit ni dulu antara blog favourite Mizz N
Kisah hidupnya yg macam2 tu buat aku suka follow walaupon ada posting dia yg buat menyampah
Belajar dari hidup org lain gak.. yg tak elok tu jgn follow ..
And malam tadi accidently terjumpa blog baru dia .. huhuhu
Dah 3 kali tuka blog ghopernya .. tu la, banyak skendel sangat .. bangga sgt dgn skendel
so Mizz N pon marathon baca mana yg dah termissed since 2011 ok.

Satu Hari Di Hari Raya ...

Image
Assalamualaikum semuaaa ...

Lambatnya wat posting lepas raya akibat dari berjimba yang overdose. Alhamdulillah, tahun ni memang satu hari raya yang ohsemmmm !!!!

KL --- PERAK --- BATU GAJAH --- CAMERON HIGHLAND --- KELANTAN -- TAMAN NEGARA -- KL

Cuti full dihabiskan dengan family tersayamm dari 7/8 - 18/8 ... almost 11 hari. Cuti terpanjang yg penah di ambil selain dari cuti beranak dulu.

Raya punya sambutan sempoi jerr ... Rendang, lemang, kuih raya .. tu mmg wajib la masa first raya. Second raya onwards dah start masak macam biasa. Almaklumlah ramai. hasil gotong royong walau penat, happy tengok seme happy.

Pagi raya seperti biasa, para2 suami n jejaka menkacakkan diri dulu .. yg gegerl siapkan breakfast and mula melawa lepas para2 lelaki pegi solat raya. Arramakkk ... lupa nak snap gambo rendang n lemang n kuih raya yg abes licin tak berbekas ... huhuhu ...

Raya ke dua gi ziarah kubur arwah abah, tok n opah ..  sob, sob, sob ... rindunya kat meke semua .. Semoga Allah sentiasa memb…