Posts

Showing posts from October, 2010

Belit Yang Membelit

Some people suka cakap belit2 ... lain yang orang cakap, lain yang disampaikan. Makanya jadi salah faham .. iskk iskk .. tak bayik tawww, perangai olang busuk ajer itu maciamm. Cakap belit2 selalunya terbelit diri sendiri.... sapa yang susah??? Bukan aku... aku gelakkan ajerrr ...kahkahkahkah ... amik kau !!!!! Salah orang ko nak mayin2 and bikin fitnah :P

Pelik Ke??

Pada orang layin, aku ni mungkin banyak peliksss .. suka tengok vulan, suka tengok bintang, suka tengok pelangi, suka tengok air jeram yang sedang mengalir, suka kumpul crayon, magic color... dan satu lagi benda yang aku sangat suka ialah ..menghidu bau rumput masa hujan ... i likeeeeeeee... sangat2 suka duduk kat luar, sambil tarik nafas dalam2 .. terasa nikmat Allah tu sangat2 luas, dari sekecil2 kejadian sampai lah benda yang tak tercapai dek akal manusia.

Dan Vila Esokkk

Dan bila esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada waktu untuk mencinta dirimu
tuk bisa menjagai hati ini
tuk selama-lamanya

Mungkinkah esok kita kan bertemu kembali
masihkah ada ruang di dalam hatiku
untuk cinta yang pernah engkau miliki
untuk selama-lamanya

Voley Kurus Kerr???

Kuar dari alat merebus vadan kol 11 malam tadi .... kak ni sakap .. nur, shu jom makan .. erkkkk ... memang busuk lahhh ... udah la memalam masak rendang ayam, goreng ikan sepat masin, ikan goreng garing, sambal tumis ikan bilis ... ya ampunnnnnnnnn.
Lepas satu suap, dua suap, lepas dua, empat ... seterusnya abis nasi dalam pinggan, dengan tak der rasa kesian, bangun, bukak piyukk, tambah nasi lagikkkkkkkkk. Agak2 la kan .. voley kurus ker kalo hari2 cam ni??? Ujung minggu ni dah plan nak makan busat sambil berfoya2 laksss ... adoyaiiiiiii!!!!!! No mercy punyerrrr.

How do you define Happiness??

Hmmm... semalam aku ditanya satu soalan ... Nur, how u define happiness?? Perghhhh, macam senang soalan tu, tapi sumpah, aku tak leh nak jawab walau aku cuba. Aku cuma kata .. so sorry, i just dun have any idea to answer your question, but, i can share with you how do i know whether i'm really happy or just pretend to be happy ...

Bila aku balik rumah, aku fikir balik soalan tu .. dan sampai sekarang, aku tak berjaya nak define happiness, although dgn cara aku sendiri.. korang pulak cemana?? apa definisi korang tentang happiness ??

One Sweet Day

Image
Hari ni juga antara hari2 yang aku tunggu selain malam bulan dipagar bintang ... menikmati permandangan pelangi kat balkony ... how sweet and beautiful. Tenang jer rasa dalam hati ...

Di Fintu Mahligai

Aku sekarang sukka banget dengar suria fm .. walau aku nyampah sebenornya dengan si linda onn perasan vagus dan halim osman kontrol memanjang ... tapi aku suka banget dengan lagu2 yang meke putarkan ... KECUALI ... masa rancangan CINTA tgh2 malam. lagu2 seme macam hareeemmmm... bunuh diri punya stok.. ya ampunnnn ...
Tgh2 drive semalam ... tetiba terdengar lagu nih ..

Di dalam kesunyian kurasa gelombangnya
Menyintaimu satu kewajipan
Tapi tak terluah dengan perkataan

Tika fajar menyinsing kusentuh sinar kasih
Dari matamu dekat dan terasing
Aku menanti singkapan tabir cinta
Aku menanti saaat menjadi nyata

Kesunyian ini terlalu indah
Walaupun pahit untuk menelan
Walaupun pedih sanggupku tahan
Dan kurelakannya

Puteri di pintu mahligai
Kulihat kasihmu melambai
Walaupun jauh tapi jelas
Jiwaku menyentuh jiwamu

Puteri di pintu mahligai
Nyatakan segala impian
Sambutlah tangan sambutlah
Semoga terlepas segala siksaan

Dengan sayap impian, ingin terbang kesana
membawa cinta sebesar dunia
Apa jua milikku dan ku tahu
Hany…

Mari Merebus Badan :)

Ngeh ngeh ngeh .... nk story mory pasal aktiviti merebus badan seminggu dua nih ... perghhh sib bek ada adik yg nak tawen .. volehla aku menumpang sementara dia duk dengan aku lagi ... suka jer dengar dia sakap ... ni siapa yang nak kawen sebenarnya nih .. dengan muncung2 dan sambil jeling2 ... kahkahkah. hari tu sebelum valik dari rumah kawan aku yg bertunang tu ... aku rembat sikit daun sirih junjung untuk aktiviti merebus badan seterusnya ... Nak share dengan korang khasiat bersauna ni.. Bukan aku yang sakap .. aku cilok dari blog tah apa tah .. Betul atau tak .. kita tunggu hari sumaat nih... sebab hari sumaat adalah hari untuk nayik atas penimbang :P

Berikut adalah perbandingan di antara kesan daripada mandian wap ( bersauna ) dan dengan kegiatan bersukan yang lain :

1. Bersauna selama 15 minit mampu membakar 400-600 kalori.
2. Aerobics selama 30 minit membakar 400 kalori
3. Berbasikal selama 30 minit membakar 250 – 500 kalori.
4. Jogging selama 30 minit membakar 300 kalori
5. Berenang…

Besday Photos

Image
Yeayyy yeayyy... aku da jumpa kabel hp tueeee ... Seperti yang dijanjikan.. ada beberapa gambor masa besday hari tue :)


Antara menu2 - sate ayam, daging, rusa, pulut kunen, pasta goreng, muffin, cookies..yummyyyyy :)

antara hadiah2 besday

Bday cake Nur Baiyyina

Bday cake 2Ns

3 buah oren :)

Rumahku yg simple :)

8 Petanda Dia Adalah Soulmate (Jodoh) Kamu

Aku jumpa artikel ni masa blog hopping .. Nak share dgn kawan2 aku .. mungkin ada yg dah baca, so siri refresh ajer lah .. bagi yg baru nak baca, happy reading ok :)

8 Petanda Dia Adalah Soulmate (Jodoh) Kamu

Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional, spiritual dan fizikal antara keduanya. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya, kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya. Benarkah seperti itu? Lalu, apakah ada petanda lainnya agar seseorang dapat merasakan bahawa si dia jodoh (soulmate) kita atau bukan?

#Petanda 1#
Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersama- sama. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, s…

Gossip Mossip

Gossip lagikkkkkkk ... isk isk iskkkk.. Idop aku ni kalo tak di skendelkan dgn org, tak cukup syarat agaknya. Nak wat cemana, org2 somel dan menarik mmg selalu kena gossip .. kekeke.. sila cari jamban masing2 hokeh :P
As usual, bila kena gossip atau ditanya soklan2 gossip, akan keluar jawapan artis ... owhhh aku dengan dia hanya kawan viasa .. kami tidak pernah berbincang soal perkahwinan ... kahkahkah :P adoyaiii .. gelak sorang2 aku 2-3 hari ni :P

Aku Bersyukur PadaMU

Image
Fuhhhh, baru pulang dari majlis pertunangan kawan ... actually majlis risik, tapi tunanglah tu sekali harung. Alhamdulillah, semuanya dah selesai .. nak tunggu majlis nikah pulak ... i likeeeee.

Aku berkampung kat rumah dia sehari sebelum majlis, saja nak tolon2 kawan. Rupa2nya, kitaorg berdua jer yang memasak untuk majlis tu hehehe... tak leh aku nak bayangkan kat kawan aku nih kalo aku tak datang awal .. siannn ... mata mesti lebammm, kaki mesti vengkak kalo seme kena buat sorang. Kita org masak daging dendeng, kari ayam, acar bersama nasi jagung .. kek jagung tak dak ya.. belum tiba masanya :P

Sehari aku kat rumah dia... banyak benda yang aku belajar ... dan paling utama, belajar untuk menjadi seorang yang lebih BERSYUKUR dengan segala yang aku ada... kehidupan, keluarga dan kawan2 ... memang aku banyak memerhati dan berfikir masa kat rumah dia. Si kecik wawa tu asik nak berkepit dgn aku jer .. almaklumlah, aura seorang ibu .. hehehe ... sampai kol 2 pagi duk melayan dia melompat2 sa…

Itu Pon Nak Amik Kerrr????

Image
Baru jer call mama ... tanya kabar kat kampung ... dengar macam senang hati .. rumah dah siap renovate. amboi amboi amboiiiiii ... makin lawa lah rumah tu. apa2 jer la asal dia bahagia. Ekceli aku nak borrow dia punya tepak sirih sebab member aku nak bertunang emergency. Aku suka bangat sama tepak sirih pusaka tue .. tembaga asli ... kotak kayu siap sulam benang emas .. emas ori ya, no tiruan2 funya .. Jawapan yang aku terima sangatlah mengecewakan aku .. Adik beradik arwah abah aku telah datang ke rumah mak aku dan ambil segala benda kepunyaan abah aku ... termasuk tepak pusaka tu... tepak tu memang arwah opah aku turunkan kat mak aku .. aku ingat lagi walaupon masa tu aku kecik lagi. I sedey tawww ... huhuhu ... Klau aku .. takkan ku halalkan benda tu diamik dari aku ...

ni la tepak sirih yang aku sakap tu ... uuwaaaaa

Aku dan Vulan

Sessi merenung vulan datang lagi .. Malam ni adalah antara malam yang sangat2 aku tunggu ... malam vulan ditemani oleh kejora ... Pada aku... keadaan itu funya makna tersendiri dimana vulan tidak lagi sendiri walau hanya seketika. Sang kejora yang indah berada di samping vulan yang penuh vercahaya. Mungkin pada sesetengah orang, aktiviti merenung vulan ni adalah ridiculous .. buang masa .. tapi bagi aku.. dah jadi tabiat sejak aku sekolah rendah lagi, suka sangat tengok vulan. Alhamdulillah setakat ni aku masih kebal dari serangan lunatik ..:P ... Sedang2 melepak tengok vulan sambil menikmati satu mug coffee (mug yg ketiga untuk hari ni) .. terdengar fulak lagu Ada Sinta ....

Ucapkanlah kasih.. satu kata yang ku nantikan
Sebab ku tak mampu membaca matamu, mendengar bisikmu ...

hehehe ... jiwang lah fulakss. Mengapa berat mengaku cinta, sedangkan ia ada ... Napa fulak mesti berat kalau dah sinta .. cakap jer kan kan kannn. Abis citerrr...

Kena Pegi Jugak Kerr ..

Nur.. i nak you pergi jugak ke Jakarta nanti. You have done a lot of things for the conference, so you deserve to go ... begitulah kata2 Adam yang sangat bersemangat nak bawa aku gi Jakarta.
Aku sebenornya tak kesah pon kalau tak pegi, sebab immediately lepas event tu, aku ada satu lagi event nak kena take charge.. peringkat nasional youu.. perghhh ... vulan november n december ni mmg vulan yg padat, sendat. Kepenatan dah makin terasa ... Bahang stress makin menyerang jiwa ... huhuhuhu ...
Sambil melihat ikan2 ku berenang2 kat dalam balang, sejuk hati ... asal dua ekor jerr .. la ni dah jadi 8 ekor plus ada 6 ekor yg baru umur 2 minggu ... cepat tol membiak. i likeeeeee.

Memandang Kepada Pintu Itu

Image
Aku pernah membaca kata2 alexander graham bell ... Seringkali kita memandang pintu yang tertutup itu terlalu lama sehingga kita terlepas pandang pintu yang terbuka untuk kita menikmati kehidupan baru. Sekarang aku bertanya diri sendiri ... adakah aku termasuk dalam kategori itu ... belum berupaya nak melangkah keluar sepenuhnya dari bulatan idop yang ada sempadan. Belum mampu nak buka hati dan perasaan aku pada sapa2 pon. Tapi macam tak percaya jerrr ... hahahaha .. Rasa gatal nak bercinta tu of courseee ada, cuma belum berjumpa dengan orang yang tepat dan padat :P .. I dont want banana fruit two times ... yeah, so true :) Setengah orang mudah untuk jatuh sinta dan mudah untuk melupakan cinta, tapi aku ada sikit layinnnn ... susah nak jatuh sinta walau aku dah lupakan sepenuhnya sinta lama itewww. So, konklusi yang aku boleh taip kat sini ... ORANG VULAN masih belum wujud . Kalau dia dah wujud, hati aku mesti akan bagi jawapannya :) Aku yakin itewwwww ...

ONLY YOU

Only you can make this world seem right
Only you can make the darkness bright
Only you and you alone can thrill me like you do
And fill my heart with love for only you

Only you can make this change in me
For its true, you are my destiny
When you hold my hand I understand the magic that you do
Youre my dream come true, my one and only you

Only you can make this change in me
For its true, you are my destiny
When you hold my hand I understand the magic that you do
Youre my dream come true, my one and ONLY YOU

Lagu ni adalah salah satu lagu aku nyanyi masa surprised besday parti on Saturday .. i likeeeeeeeee :)

17 Oct Double Celebration

Ada org hampir majuk sebab aku lum letak posting pasal family celebration masa 17 OCt tueee .. Bukan tamo letak..tapi tgh menulis lagii ... idea yg bayik harus dikeluarkan pelan pelannnn.

Perghhhhhhhh... hari ni kepenatan ... balik dari opis terusss zzzzzz ... Sedor2 dah kol 1 pagi ... terhegeh2 mandi (aku mmg takkan lena tido kalo tak mandi) asik nak menggaru2 gitewww... Lepas tu menatap adiah2 besdayyyy ... wahhhhh .. i likeeeee ... kelihatan satu set cadar mahal dan santekkkk ... frame gambo yg somel pinky2 gitewww .. perfume and lip balm body shop ... wowowowow ... i likeeeeeeeee.. tapi sumpahan untut aku untuk kak ni dan shu masih belum terbatal okehhh selagi aku tak terima satu lagi adiahh ..kehkehkeh ... ehh jap2 ... napa aku rasa macam ada kurang satu adiah aku neh ...mana adiah dari boolat?? mesti ada kes sorok nehhhhh ...lalalalala ... busuk tolll ...kahkahkah

Actually, sambutan besday aku yang pertama ialah pada petang 16hb tue, bersama adik beradik tersayang .. orang2 yang…

Cinta Itu Kesesuaian Jiwa

Image
Kita selalu dengar istilah cinta pandang pertama.. Mungkin wujud bagi sesetengah orang dan pastinya cinta itu bermula dari tarikan fizikal .. senyumnya... lirikan matanya ... rupa parasnya .. bentuk badannya .. kumis tipisnya ...hehehe ... Tapi aku tak pernah percaya cinta sejati lahir melalui pandangan pertama.. Bagi aku, cinta yang benar-benar cinta lahir melalui satu jangka masa.. Melalui tempoh mulanya sebuah perkenalan, menilai hati budi, mengetahui segalanya tentang diri seseorang luar dan dalam, maka cinta akan lahir.. Yup.. Bagi aku, memang betul, tak kenal maka tak cinta.. Dah kenal, maka diri sendiri boleh menilai dan membuat keputusan samada bersedia atau mampu untuk melalui setiap inci kehidupan bersama2 tanpa ada sedikit pun penyesalan.

Bagi aku, cinta adalah KESESUAIAN JIWA .. Kesesuaian jiwa datang dari dua-dua jiwa.. Bukannya hanya satu jiwa.. Andai satu jiwa saja yang merasakan kesesuaiannya dan lagi satu tidak, maka kesesuaian jiwa itu takkan pernah wujud sampai bila-…

17 Oct 2010 Kenangan Terindah

Happy Birthday Nur !!!! ... sms demi sms masuk ... kat wall FB pun berderet birthday wishes. Aku sangat2 terharu .. Biasa makin umur bertambah, makin kurang meriah menyambut birthday .. tapi bagi aku pulak, kejadiannya terbalik .. makin umur banyak, makin ceria tiap kali menyambut hari lahir .. But wa sakap sama lu olang ... this year punya birthday sangat2 'hangat' dan beri aku satu kenangan terindah. A surprised Birthday Party .... perghhhhh aku tak terfikir langsungggggg ... it's really a surprise. Aku syak ada sumthing memandangkan si angah beria nak datang amik aku .. nak jumpa kununnn ... peliks bin ajaibb ... nak jumpa aku tapi tak dapat contact along ... macammmm siotttt .... hahahaha .. tapi since aku percaya kat dia, so aku folo jer laaa... Geng2 yang keji dah tunggu rupa2nyaaa ..hahahaha ..adoiiiii... memang tergezut akuuu. Terharu dan happy sangat... Sepanjang kat situ aku menahan diri dari nangis ... huhuhu ..terharu dapat kawan2 yang sentiasa menjadi yang ter…

Jiwa Kacauuu

Jiwa kacau .. jiwa kacau ... jiwa kacauuuuuuu !!!!!!!

Dari Kekasih Kepada Kekasih ....

Entah berapa kali ku cuba
membohong hatiku ini
hebat dilanda rindu padamu
namun semua alasan
rapuh bagaikan awan berarak
yang memang tak pernah abadi
dan terlalu cepat ia berlalu
pabila digiring angin dan mudah pula layu
selepas ia melimpahkan titis-titis ehsan
kini ku sangat terdesak untuk memilikmu
agar bisa aku meneruskan
sisa-sisa hidupku ini
seperti manusia yang punya kekasih
yang punya kekasih......

Sebenarnya

Apa yang aku beri bukan untuk di balas
Apa yang aku tuturkan bukan untuk di kenang
Apa yang aku korbankan bukan untuk di kira

Aku memberi atas kemahuan sendiri
Aku nasihat kerana aku peduli
Aku berkorban berdasarkan keikhlasan hati
Dan aku harap semua mengerti ....

Penghujung Rindu

Image
Tiada jarak pemisah lagi
Tiada tabir sempadan budi
Aku terima dan jua memberi seikhlas hati
Seribu tahun dan sejuta langkah
Seribu tahun bersinar cinta
Kita bertemu di penghujung rindu .. :)

Makan Togeder Gederrrr

Acara yang paling best bersama family dan geng2 terbaekkk dari ladang ialah acara MAKANNNN ... hari sabtu ada geder kat rumah abang long .. makanannya ..perghhhhh... sedap sampai aku tak sempat nak amik gambar ... sebab sedap sangattttt.. kamben no 1, laksa oso no 1 ... seme lah no 1 ... adoiiii, sampai pagi ku terigau2.

Bersembang dengan adik beradik lain mak abah aku nih, rasa cam tak nak balik .. Rasa nak sentiasa bergurau n sembang sama2. Tapi kalo tak balik pon haru nanti.. dari kena halau, balik la bawak2 la angkat montot. Paling nyesal sebab makan choc indulgence sepotong jer .. uhuhuhuhu ... pe pe pon, kawan2 aku adalah sentiasa yang terbaekkkk !!! Mekacih Abang Long, Kak Long kerana setia menjadi tuan rumah :))

Bila Cinta

Hilangnya cintamu..Menusuk hatiku
Hingga ku memilih..Cinta yang fana

Perginya dirimu..merobek jantungku
Hingga ku terjatuh..Dalam harapan